Pretekli dogodek
11. okt. 2023 19:30

Urban Stanič

Klavirski recital

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata št. 12 v F-duru, KV 332
Tilen Slakan: Intermezzo za klavir solo, novo delo
Igor Stravinski: Trije stavki iz baleta Petruška
*
Salvatore Sciarrino: Notturno št. 3
Franz Liszt: Sonata v h-molu, S. 178


Pianist Urban Stanič je pozornost slovenske javnosti pritegnil, ko je zmagal na slovenskem izboru za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in se uvrstil na finalno tekmovanje v Kölnu, kjer je v vrhunski mednarodni konkurenci osvojil drugo nagrado. Od takrat je stalen gost v največjih slovenskih koncertnih dvoranah ter kot solist sodeluje z najvidnejšimi slovenskimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija. Omeniti velja tudi njegovo navdušujočo izvedbo Schumannovega klavirskega koncerta v berlinski Koncertni hiši. Lavreat številnih drugih mednarodnih in državnih tekmovanj se ob dejavnem umetniškem ustvarjanju dodatno izpopolnjuje pri prof. Stefanu Vladarju na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Magistrski študij klavirja je z največjo pohvalo zaključil pri zaslužni profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer sedaj deluje kot asistent. Izjemno nadarjeni pianist, ki so ga po uspešnem nastopu v Oranžnem abonmaju Slovenske filharmonije označili za »pianista, kakršnega smo doma čakali že dolgo« (Gregor Pompe), vabi občinstvo na pravo glasbeno popotovanje med baletno virtuoznimi, dunajsko uglajenimi, redko ali celo prvič izvedenimi in monumentalnimi deli glasbene zakladnice.

Za recital pripravlja pester program. Izmed skladb velja izpostaviti Tri stavke iz baleta Petruška Stravinskega, saj gre, kot sam pravi, za »pravi balet na klaviaturi« in eno najtežjih pianističnih skladb. Zazvenelo pa bo tudi novo delo Tilna Slakana, Intermezzo za klavir solo, ki je zasnovan v svobodni pesemski obliki z različnimi viški in dinamičnimi kontrasti, omenjena zgradba pa sledi eni sami razvijajoči se tematiki.


 

 

Urban Stanič

11. okt. 2023 19:30
11. okt. 2023 19:30
Več terminov

16,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI