Pretekli dogodek
22. dec. 2021 20:00

Sentido project: Samo hoditi (Solo andar)

Dialog plesa z glasbo in poezijo ter tudi tolkalsko doživetje

Solo andar zasedbe Sentido project, ki bo prvič predstavljen v Klubu Cankarjevega doma, je širok žanrski konglomerat mehkih prehodov med svobodno odrsko ustvarjalnostjo, improvizacijo in bolj tradicionalnimi žanrskimi oblikami. V njem se srečujejo odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa, mednarodno priznani slovenski basist Tadej Kampl, eden najboljših slovenskih etno tolkalcev Nino Mureškić, pianist Tomaž Pačnik in saksofonist Primož Fleischman, ki z novim programom odstirajo in raziskujejo mnogotere glasbene, plesne in performativne svetove. Ustvarjalno jedro projekta Solo andar tako prepleta avtorska vsebina, ki črpa iz flamenka in jo preobraža in prenavlja v spoju z drugimi umetniškimi stili. 

Sentido project v njem uporablja široko paleto inštrumentov in vsebin, ki omogočajo, da ustvarjalci z njimi poiščejo nov zvok, izraz in umetniško izkušnjo. Produkt je sodobni hibridni žanr, kjer tradicionalno flamenko kitaro zamenjajo drugi inštrumenti, glasbena zasnova pa se spaja z jazzom in obarva z elektroniko. Plesno telo je inštrument, ki s svojimi perkusijami prevzema protagonizem, koreografija pa se tvori okrog iskanja glasbenosti giba. Sentido project je dialog plesa z glasbo in tolkalsko doživetje, kjer svoje mesto najde tudi poezija.

Projekt Solo andar tako najde svoj odzven tudi v avtorski poeziji in na novo oživljenih besedilih avtorjev, ki z nekoč legendarnim delom danes tonejo v pozabo. Z nostalgijo ter nasmehom časom, ki so že minli, odpira teme svobode, ljubezni in hrepenjenja po življenju. Naslov Solo andar, ki v slovenščini pomeni Samo hoditi, izraža željo po vztrajanju in hoji naprej po lastni poti. 

Zasedba Sentido project je nastala leta 2019 in v različnih formatih obredla že mnogo koncertnih odrov po Sloveniji in tujini. Med drugim je nastopila na 13. Flamenco Festivalu Ankara v Turčiji, World music festivalu ZEMAN v Srbiji, Nočeh v Stari Ljubljani, Trnovfestu, Tango-flamenko-fado festivalu Idrija itd.

 

 

Cikel Noches de tablao predstavlja sveže umetniške iniciative flamenka, ki med seboj prepletajo živo glasbo in ples. Oblikujejo ga glasbeno-plesni dogodki, na katerih bodo gostovali vrhunski mednarodni umetniki iz različnih evropskih držav, ki se bodo posebej za to priložnost povezali s priznanimi domačimi avtorji. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri ter vanj vnašajo nove umetniške perspektive. Cikel ima za seboj že tri uspešne sezone, v koledarskem letu 2021 pa bo potekal v Cankarjevem domu v obliki treh glavnih dogodkov in spremljevalnega programa.
 

Tadej Kampl, eden najboljših slovenskih basistov, se je s svojo glasbeno ustvarjalnostjo močno uveljavil tudi zunaj naših meja. Diplomiral je na celovški univerzi, obiskoval City College v New Yorku ter se, med drugimi, učil pri Matthewu Garrisonu in Dennisu Irwinu. Na dosedanji uspešni poti je sooblikoval novo slovensko popevko (glasbena skupina Papir), bil del jazz-kabaret sestava Patetico ter muziciral z velikani free jazza (Archie Shepp, Reggie Workman) in največjimi imeni jugo scene (Arsen Dedić, Gibonni), če omenimo le nekatere izmed njegovih aktivnosti. 
Od leta 2019 s plesalko flamenka in odrsko ustvarjalko Urško Centa, enim najboljših slovenskih tolkalcev Ninom Mureškićem, pianistom Tomažem Pačnikom in gosti ustvarja avtorski glasbeni projekt, ki nosi ime Sentido project. V njem flamenko združujejo z jazzom in sodobnimi glasbenimi smernicami, se podajajo onkraj tradicionalnih oblik žanra ter posegajo po drugih glasbenih kulturah, njihovih živopisanih ritmikah in inštrumentih.
 


 

Sentido project: Samo hoditi (Solo andar)

22. dec. 2021 20:00
22. dec. 2021 20:00
Več terminov

15,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Urška Centa, ples, vokal
Primož Fleischman, saksofon
Tomaž Pačnik, klaviature
Tadej Kampl, bas
Nino Mureškić, tolkala

Koncept, koreografija: Urška Centa
Glasba: Tadej Kampl, Tomaž Pačnik, Nino Mureškić
Besedilo: Urška Centa, Alfredo Le Pera
Fotografija: Anka Simončič
Video: Jan Hajšen
Produkcija: Zavod NEST
 

Cikel Noches de Tablao podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Veleposlaništvo Kraljevine Španije.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI