24. apr. - 4. maj 2023

Za humano tehnologijo

Pregledna razstava končanih projektov mreže centrov raziskovalnih umetnosti RUK

Novomedijska razstava v sodelovanju s slovensko znanstveno, gospodarsko in izobraževalno sfero postavlja pred gledalca interaktivne projekte, implementirane v slovensko gospodarstvo, varstvo kulturne in naravne dediščine ter turizma. Predstavlja projekte, nastale v raziskovalno-produkcijskih laboratorijih KIBLA2LAB (Maribor), DDTlab (Trbovlje) in HEKA (Koper), ki delujejo na stičišču sodobnih umetniških praks in tehnologije ter vnašajo umetniško kreativnost v temeljne postulate sodobne družbe 21. stoletja.

Razstava vsebuje sodobne tehnologije (kibernetiko, robotiko, virtualno in razširjeno resničnost, holograme, bioumetnost) ter kreativne raziskave, ki skušajo novomedijske tehnologije vpeljati v sodobno družbo po načelu humanizacije tehnologije. 

RUK je mreža raziskovalnih centrov umetnosti in kulture na presečišču sodobnih tehnologij, znanosti in gospodarstva. V tem interdisciplinarnem vozlišču se razvijajo inovativni produkti in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Mreža centrov RUK je sestavljena modularno iz treh lokalno-regionalno-nacionalno-mednarodno umeščenih platform DDT, PiNA in KIBLA, ki kapilarno vpenjajo akterje iz svojih okolij, platform in mrež. V partnersko sodelovanje se uvrščajo znanstvene organizacije in institucije, podjetja, univerze in druge izobraževalne ustanove. 

 

Za humano tehnologijo

24. apr. - 4. maj 2023
Več terminov

Prosti vstop

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

16. feb. - 12. apr. 2023

Daljnogled 2022: Iluzija mehkobne prihodnosti

Oblikovalska identiteta – cikel Daljnogled

Modna kolekcija Mance Udovič
Priznanje Daljnogled 2022
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije.

Prihodnost si vsi predstavljamo kot svet z vedno več tehnologije, robotov in posledično geometrijskih elementov, ki na prvi pogled delujejo neudobno. A kaj če ni tako? Kaj če je to samo naša iluzija? Kolekcija Iluzija mehkobne prihodnosti nam kaže nove podobe elegantnega pliseja v kombinaciji gladkega, kompaktnega materiala v toplih tonih. Hladno siva paspulirna vrvica, ki se mehko vije med materialoma, nam daje iluzijo udobne prihodnosti tehnologije.


Utemeljitev nagrade
Elegantna kolekcija ženskih oblačil je domišljena združitev elementov arhitekture in modnega oblikovanja. V zahtevnih in hkrati skrbno in natančno ukrojenih oblačilnih kosih se ukrivljene, mehke linije kompaktne poliestrne tkanine premišljeno izmenjujejo z nevsiljivo strogimi, ravnimi linijami pliseja. Kolekcija je oblikovana s prefinjenim občutkom za eleganco, detajle in celovitost ter izdelana z veliko potrpežljivosti, jasnosti in odločnosti. Posrečena likovna artikulacija vizije robotizirane in tehnizirane prihodnosti, kjer se strogi geometrijski elementi »zmehčajo« v udobje nosljivosti, izkazuje avtoričin občutek za sodobno modno oblikovanje in hkrati otipljivo avtorsko noto. Prepričljiva, dodelana, oblikovalsko dognana in zrela kolekcija ženstvenih oblačil, katerih izčiščene in hkrati drzne estetike se ne bi razveselili le na razstavah, temveč tudi v oblačilnih trgovinah.
 


 

Daljnogled 2022: Iluzija mehkobne prihodnosti

16. feb. - 12. apr. 2023
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
Do 30. sept. 2022

Daljnogled 2020, 2021, 2022

Oblikovalska identiteta – cikel Daljnogled
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Daljnogled 2020, 2021, 2022

Do 30. sept. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
17. maj - 20. jun. 2022

Razstava natečajnih rešitev pri razstavi Izven okvirja

Ob razstavi Izven okvirja

Odprtje: 17. maja 2022 ob 18. uri v Prvem preddverju

Razstava umetnosti tridesetih let, ki je na ogled postavljena v Galeriji CD od 21. aprila do 2. oktobra 2022, je na pobudo Cankarjevega doma v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani potekal interni natečaj za izdelavo vizualnega gradnika podobe razstave Izven okvirja. Natečaj je bil odprt za vse študijske smeri na akademiji. Informativna razstava v Prvem preddverju CD poleg zmagovalne predstavlja vse prispele natečajne rešitve. 


Sodelovanje Cankarjevega doma z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani

Razstava natečajnih rešitev pri razstavi Izven okvirja

17. maj - 20. jun. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
21. mar. - 2. maj 2022

Študentski kotiček

Oblikovalska identiteta – ciklus Daljnogled
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Šest individualnih sedežnih enot iz pretežno sekundarnih materialov je v prejšnjem študijskem letu nastalo kot pobuda in skupno delo podiplomskih študentov industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Produkt je zasnovan na način, da omogoča večkratno popravljanje in menjavo obrabljenih elementov. Kotiček študentom daje prostor za odmik in delo v prostoru, ki je namenjen korekturam in predavanjem. Enote so prosto pomične in omogočajo poljuben sestav za skupno ali individualno uporabo. Ob semestrskih razstavah nam zunanje stene služijo kot prilagodljive razstavne površine za plakate.
 
 
Projekt je nastal v prizadevnju za uporabo ekoloških materialov ali materialov sekundarnega izvora.
 
Filc je proizvodni ostanek podjetja Filc d.o.o.
Odpadni tekstil (pribl. 13 kg/enoto) je uporabljen kot zvočna izolacija v stenah in prihaja iz Ekološke zadruge Dravograd.
Kartonasti tulci so odslužili podjetju Lokatex.
 
Za podporo se zahvaljujemo tudi podjetjem:
DS Smith d.o.o.
Donar d.o.o.
Fintex d.o.o.
 

Študentski kotiček

21. mar. - 2. maj 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
7. feb. - 20. mar. 2022

Pia Šilec: Tropska raznolikost

Oblikovalska identiteta – cikel Daljnogled
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Študentka oblikovanja Pia Šilec je kandidirala s kolekcijo oblačil, ki je nastala v okviru dodiplomskega študija Mode in tekstilij pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti na Fakulteti za dizajn v študijskem letu 2020/21. Avtorica je s kolekcijo skušala prikazati organskost narave. Koncept oblikovanja sloni na naravnih linijah v odtenkih zemeljskih barv.

Kolekcija temelji na prevelikih krojih, izpeljanih iz moške konfekcije. Oblačila poudarjajo velikopotezne organske linije, postavljene asimetrično na kroj oblačila, ki dajejo kolekciji prijeten, edinstven in ženstven videz. Organske linije ločujejo krojne dele glede na barve.

Z občutkom za prave odtenke je Pia Šilec izbrala bordo rdečo, oranžno, olivno zeleno, roza in belo. Čeprav te niso umirjene, skupaj z vijugastimi linijami vseeno učinkujejo usklajeno in elegantno. Prav vsak model kolekcije izraža različnost in individualnost ter navdih narave, ki postaja vedno bolj pomembna in je deležna vedno več pozornosti.

Avtorici je uspelo inovativne kroje, primerne materiale in barvne odtenke uskladiti z duhom časa, s čimer je pokazala lastno kreativnost in svoj odgovor na izzive sodobne družbe.
 
Društvo oblikovalcev Slovenije išče najboljše projekte mladih oblikovalk in oblikovalcev. Rešitve mladih avtorjev bodo posamezno predstavljene v tekočem letu.
 

Pia Šilec: Tropska raznolikost

7. feb. - 20. mar. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
19. jan. - 13. mar. 2022

Koža / Skin

Mednarodna fotografska razstava
Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic

Javno vodstvo po mednarodni fotografski razstavi Koža/Skin bo v četrtek, 3. marca, in v četrtek, 10. marca, ob 18. uri, v Prvem preddverju.
Vodili bosta kuratorki razstave Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj.Koža – organ, meja, ščit, medij, metafora. Ta prepustna površina našega telesa predstavlja oviro »zunanjemu« svetu, tvori vidno teksturo naše javne osebnosti, hkrati pa je varovalka zaznavajočega notranjega jaza, ki posreduje in konstruira naše okolje. Klešeta jo prostor in čas; je (živo) tkivo, ki ga oblikuje dleto časa in nanj vrisuje konture posameznikove avtobiografije. Je mesena, intimna, zasebna, čuječa. Pripada čutom in je hkrati odtujena, poželjiva, všečna, tudi srhljiva – pripada nam, drugim … vsem – a prav zares nikomur. Je del širšega družbenega tkiva, obdaja jo pogled drugih, a zdi se, da diha predvsem sama. Je membrana sveta in posameznika – iz nje z enako silo seva in se vanjo vpisuje identiteta.

Razstava Koža razkriva različne fotografske prakse, ki se dotikajo kože, pa naj bo to nežno ali grobo, vse od njene površinske čuječnosti, mikroskopskih gradnikov pa do njene družbene utelešenosti – v ekonomiji pogleda nihajoče med želenim in zahtevanim koža razkriva telesnost, razmerje med resničnim in ustvarjenim, poglobljenim in dekonstruiranim. Kot fotografija.

 

 

Koža / Skin

19. jan. - 13. mar. 2022
Več terminov

Prosti vstop

Avtorji: Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble, Špela Šivic
Zasnova razstave: zavod Membrana – Jan Babnik, Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj 
Kuratorstvo: Kristina Ferk in Nataša Ilec Kralj
Produkcija: Cankarjev dom in zavod Membrana

Cankarjev dom
Pretekli dogodek
16. nov. 2021 18:00

Oblikovalski presežki 2021

Podelitev nagrad Društva oblikovalcev Slovenije

Oblikovalski presežki 2021

16. nov. 2021 18:00
16. nov. 2021 18:00
Več terminov

Prosti vstop

28. okt. - 28. nov. 2021

Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

Razstava v okviru cikla Skrivnost Dostojevski (ob 200-letnici pisateljevega rojstva)

Cankarjev dom se v sodelovanju z Založbo Beletrina, ki je doslej izdala sedem del Dostojevskega, na razstavi poklanja velikemu avtorju, raziskovalcu najtemnejših kotičkov človeškega uma, s pregledom naslovnic njegovih del, izbranimi citati iz njegovih dnevnikov in besedil ter z razmišljanji prevajalcev in urednikov.

Razstava hkrati obhaja 25-letnico založbe Beletrina, zato bo ob tej priložnosti na ogled tudi vseh 532 naslovnic knjig, ki so do zdaj izšle v zbirki Beletrina, oblikovale pa so jih Tanja Semion, Andreja Brulc in Špela Trobec Jovanović. Razstavljeni bodo tudi portreti avtorjev in avtoric, ki so jih v fotografski objektiv ujeli Mankica Kranjec, Jože Suhadolnik, Joco Žnidaršič in drugi.

Naročila vodenj po razstavi: potrditev@beletrina.si

 

 

Temnejša je noč, svetlejše so zvezde

28. okt. - 28. nov. 2021
Več terminov

Prosti vstop

Pretekli dogodek
5. maj - 30. jun. 2021

Nina Auberšek: Veliki Gatsby

Oblikovalska identiteta – ciklus Daljnogled
V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije

Ilustrirana različica romana Veliki Gatsby izstopa z nekonvencionalno obliko in barvitimi ilustracijami. V svojem delu sem želela preoblikovati klasično knjigo ter jo prikazati na moderen in neobičajen način. Hkrati pa je bilo pomembno ohraniti duh časa, v katerem se zgodba dogaja. Pri knjižnem prelomu sem čim bolj dosledno upoštevala Tschicholdova načela za oblikovanje knjig. Vseeno pa pri nekaterih elementih pride do namernega odstopanja. Na določeni točki jezik in oblikovanje le dosežeta svojo izrazno mejo. Besedilo sem potem skozi ilustracijo dopolnila in simbolizirala. Sicer je literatura za odrasle le redko ilustrirana, a si sama želim, da bi se to spremenilo. Tako ni presenetljivo, da sem se odločila v svojo knjigo vpeljati ilustracije. Te so v vektorski tehniki, najdemo pa jih tako na naslovnici kot v vsakem poglavju knjige.
 

Nina Auberšek: Veliki Gatsby

5. maj - 30. jun. 2021
Več terminov

Prosti vstop

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI